Subota, 27 Svibanj 2017

Što će nam treneri kada predsjednici sve znaju bolje

Objavljeno Petak, 25 Listopad 2013 16:52 Autor:
Vedrana Jakšetić Vedrana Jakšetić Foto: AOK Osijek (FB)
Kada bi u klub dobio jednog Josića, bilo kojega rekao bih sada je sve u redu. No, očito ni Josić više nije Josić. Ili su neka druga vremena.

No, uvijek je to bilo tako. Bilo da ste političar, bilo neki buđa, ili jednostavno faca. Ali sve to kada ste predsjednik jednog kluba ide na n-tu potenciju. Važni ste sami sebi. Ubrzo se uživite u uloga velikog vođe, čovjeka kojemu ni igrači ni trener nisu ni do pete. Odmah bolje znate od trenera nogomet, odbojku ili šah. Pitanje je samo gdje ste predsjednik. Koji su to ljudi?

Pa recimo, oni koje da postavite za portira u bolnici, za tri dana bi tražili da im date da operiraju slijepo crijevo, a za 10 dana znali bi i srce presaditi bolje od najboljih kardiokirurga. Što je rekao Rupnik? Ono što je oduvijek. Članovi uprave se trpaju da sastavljaju postave. Da nasamo dogovaraju s igračima, a u nogometu i s menadžerima. Što je i rekao. Sjednu u autobus i na utakmicu putuju zajedno s igračima. Onda ih poslije utakmice vrijeđaju, dobacuju im, prijete, analiziraju njihovu igru. I to oni koji u životu nisu loptu ni na ulici znali lupiti.

U odbojci sam doživio mnogo takvih. Bio je predsjednik ženskog kluba Ivo Šarić. U početku je bio u svom zadatku. Da osigura uvjete za rad treneru i igračicama. Onda je počeo sam dovoditi igračice, a trener koji je tada bio samo je klimao glavom jer je bio izbjeglica iz BiH i nije imao što drugo nego ga slušati. Onda je poslije njega došao Švedl. Odnosno bio je Glavaš, ali je Glavaš potpisao bjanko sve i ovaj je mogao što je htio. Sve je u redu bilo dok je to bilo na zamolbama za sponzorstva. Ali svi treneri nakon toga su gledali samo kako da ugode njemu i njegovim kćerkama. A u biti kćerkama i nije bio potreban. Mislim da on nije naročito ni tražio takve usluge. Mogle su igrati i bez njega. Ali tih nekoliko trenera koji su se za njegova mandata izmjenjivali dobro pamtimo. Jedan je čak rekao da je morao stalno vikati na rezervnu tehničarku kako bi ona sama pomislila da ništa ne valja. I otišla je. Srećom u glumice i gledamo ju danas u HNK.

Antuna Novalića se sjećamo kao predsjednika NK Osijeka. No, jednu godinu bio je i kod mene u klubu. Kćerka mu je igrala odbojku, a kad je došao slušao je sve što kažeš. No, ubrzo kada kažeš nešto o nekom igraču on ti dobaci kako si uvijek kontra, kako ne znam o odbojci jer on već puno zna. I ubrzo je on počeo voditi brigu tko će što igrati. No, treba trener to i provesti. Uvijek se nađe. Pazite što sam napisao. Uvijek se nađe trener koji će to provoditi. Tako je i tada u AOK Osijek došao trener koji dobijao od njega 15 tisuća kuna mjesečno i samo klimao glavom i govorio mu ono što je on želio da čuje. Taj poslije se pokupio i otišao bez pozdrava. Ali ovi svi koje sam spomenuo imali su i nešto što je korisno. Oni su iz svoga džepa i svojih poslovnih partnera vadili novce.

No, posljednji predsjednik je bio Darko Rukavina. Postavio ga jedan prijatelj da umjesto njega vodi klub. I došao skrušeno kao bit će dobar i pomagati. No, onda mi jednom kaže. On koji nikada prije nije bio ni na jednom odbojkaškom treningu, da je prvi puta vidio kako trener dobro radi jer se popeo na stolicu i pucao preko mreže igračicama. Ajd, mislim si. To je tako sa svakim predsjednikom pa i ovim. Međutim ubrzo vidim da treneri to kada kaže i on uvaže i klimnu glavom. A krajnje je bilo kada je, normalno u gostionici, on šestorici bivših odbojkaša i danas odbojkaških radnika, trenera i tajnika pokazao kako Vedrana Jakšetić igra prstima. I kao tu nema napretka. Kaže on tada. I gledam i ne mogu vjerovati. Svi okolo klimaju glavom, a ja se usprotivim. A on tada ustvrdi. - Pa jel vidiš da već pol godine nije nigdje proglašena najboljom igračicom.
Na sreću. Nakon tri tjedna ta je tehničarka bila najbolja na jednom kadetskom natjecanju, a i trener Miki Stojaković ju je uzeo u Poreč i danas, samo šest mjeseci poslije, ona je prvi tehničar u ekipi koja je vodeća na tablici A1 lige bez izgubljena seta u prva tri kola, i igra europsku kup utakmicu u Izraelu.

Tako da ono što priča Rupnik stara je stvar. Zato valjda i traže nogometni treneri tolike plaće jer znaju da će takvo što kratko izdržavati, pa bar da dignu pare. Ali ponavljam. To si dozvoljavaju svi predsjednici i to si dozvole svi treneri. Bar jedno vrijeme.

Damir Rukovanjski

www.aok-zok.blog.hr | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Newsletter

Pretplatite se na naš newsletter. Budite u toku s našim vijestima i proizvodima iz Webshopa.

Ne šaljemo spam poruke!